PrEP eli ennen altistusta aloitettu estolääkitys

PrEP:a (pre exposure prophylaxis) eli ennen altistusta aloitettua HIV-estolääkitystä on tutkittu paljon viime vuosina. PrEP:n teho riippuu lääkehoitoon sitoutumisesta. Oikein käytettynä sen on osoitettu erittäin tehokkaasti ehkäisevän sekä heteroseksin, miesten välisen seksin että pistoshuumeiden välityksellä leviäviä HIV-tartuntoja.

Estolääkityksenä on yleisimmin käytetty tenofoviiridisoproksiilin (TDF) ja emtrisitabiinin (FTC) yhdistelmää (Truvada). Eniten on tutkittu lääkkeen käyttämistä päivittäin riippumatta seksikontaktien määrästä. Yhdessä tutkimuksessa on ns. ”tarvittaessa” otettava PrEP-lääkitys osoitettu tehokkaaksi estämään miesten välisen seksin HIV- tartuntoja, kun lääkettä otettiin seksikontaktia edeltävänä päivänä ja kaksi päivää sen jälkeen.

Ennen PrEP-estolääkityksen aloitusta ja sen aikana kuuluu säännöllisesti seurata HIV-testiä, muita seksitautikokeita sekä TDF+ FTC hoidon edellyttämiä turvakokeita.

PrEP-lääkitykseen liittyvä huolenaihe on ollut resistenttien virusten leviäminen. Tämä on ollut hyvin harvinaista ja todettu lähes yksinomaan henkilöillä, jotka olivat saaneet HIV-tartunnan jo ennen PrEP-lääkityksen aloittamista. Lisäksi huolena on ollut riskikäyttäytymisen ja muiden seksitautien lisääntyminen. Tämän suhteen näyttö on puutteellista. Koska PrEP-lääkitys ei suojaa muilta seksitaudeilta, on kondomin käyttö tärkeää joka tapauksessa.

Suuret kansainväliset toimijat (UNAIDS, WHO, EACS, CDC) suosittelevat harkitsemaan PrEP-lääkitystä suuren tartuntariskin henkilöille. PrEP-lääkitys on ollut käytössä USA:ssa v 2012 lähtien. Euroopassa vuoden 2017 alussa ilmainen PrEP on ollut käytössä Ranskassa ja Norjassa. Suomessa ei ole toistaiseksi ilmaista PrEP-lääkitystä käytössä.